De tjampedak is het broertje van de jackfruit en produceert tot 35 cm grote, eetbare vruchten. Deze groengele vrucht heeft een leerachtige schil. Het sappige vruchtvlees lijkt qua smaak sterk op een combinatie van de jackfruit, mango en doerian en kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. De tjampedak is zoeter dan de jackfruit en wordt daarom over het algemeen lekkerder gevonden. De zaden zijn ook eetbaar nadat ze gebakken of gekookt zijn en hebben iets weg van een waterkastanje. Daarnaast wordt het hout van de boom traditioneel gebruikt voor de productie van meubels, boten en gele verf. Van de bast wordt een sterk touw gemaakt.
De soort komt van oorsprong uit Zuidoost-Azië en kan daar een hoogte van 20 meter bereiken. De boom doet het goed tussen de 10 en 30 grC en is daarom in gematigde klimaten geschikt als kamer- of kuipplant. De soort kan in de tropen vanaf 3 tot 6 jaar voor het eerst bloeien met gele bloemen die na bestuiving worden gevolgd door de vruchten. Zorg voor een plek met veel indirect zonlicht en een hoge luchtvochtigheid. Oudere bomen kunnen meer zonlicht verdragen.
Zaaibeschrijving: Het gekiemde zaad kan bij ontvangst meteen gezaaid worden in zaai- en stekgrond. Houd de grond constant licht vochtig en laat ze op een warme standplaats ontkiemen (25-30grC is optimaal).