De stinkende Mango is een zeldzame mangosoort die oorspronkelijk voorkomt in tropische laaglandbossen in Zuidoost-Azië, vooral op Borneo en Sumatra. De vrucht staat bekend om de stinkende geur, die vaak wordt vergeleken met doerian. Wie de stinkende geur kan weerstaan wordt beloond met een unieke smaak die zowel zuur als lichtzoet is. Het is hierdoor een zeer gewaardeerde vrucht op lokale markten. Het vruchtvlees wordt voornamelijk rauw gegeten, maar door de kenmerkende smaak is het ook een populair ingrediënt in sambals, curry's en sauzen. Wees voorzichtig met onrijpe vruchten, want de sappen zijn irriterend voor de huid en de mond.
De boom kan in het wild tot 40 meter hoog worden, hoewel de plant kleiner blijft als hij in potten wordt gekweekt. De kleine bloemen zijn geel tot roze en zien er relatief bescheiden uit. Ze groeien echter aan grote, opvallende rode bloeiwijzen waardoor de boom tijdens de bloei erg mooi is. In tegenstelling tot de meeste mangosoorten bloeit de boom niet het hele jaar door. Afhankelijk van de regio waar de boom groeit, bloeit hij ergens tussen april en september. Door zijn van nature hoge weerstand tegen ziektes wordt deze mangosoort vaak gebruikt om de gewone mango (Mangifera indica) te enten.
De boom gedijt goed in het vochtige, tropische klimaat van Zuidoost-Azië en geeft de voorkeur aan vruchtbare, goed drainerende grond met regelmatige regenval. Daarom is het bij het kweken in een pot belangrijk om voldoende water te geven en een hoge luchtvochtigheid te handhaven met een minimumtemperatuur van ongeveer 10 graden Celsius. Jonge planten kunnen schaduw verdragen, maar oudere planten groeien goed in het volle licht.
Zaaibeschrijving: Zaai de zaden op hun kant in zaai- en stekgrond bij een temperatuur van ongeveer 25-30 graden Celsius. Houd de grond constant vochtig.