Piper nigrum, algemeen bekend als de zwarte peperplant, is niet alleen de bron van zwarte peper, maar ook van witte, groene en rode peperkorrels. De verschillen tussen deze soorten zitten in het tijdstip van de oogst en de verwerkingsmethoden.
Witte peper wordt geproduceerd door de buitenste schil van volledig gerijpte zaden te verwijderen.
Zwarte en groene peperkorrels zijn afkomstig van onrijpe vruchten. Bij het drogen worden de onrijpe groene vruchten zwart, waardoor zwarte peper ontstaat. Groene peperkorrels daarentegen worden geconserveerd met behulp van processen zoals vriesdrogen om hun groene kleur te behouden.
Rode peper wordt gemaakt door de rijpe rode vruchten te conserveren. De rode peperkorrels worden overigens veel verward met de roze peperkorrels, die worden geoogst van Schinus terebinthifolia. Omdat de productie van rode peperkorrels vrij duur is, worden roze peperkorrels vaak gebruikt als vervanger in 4-seizoenen pepermixen.
Piper nigrum is inheems aan de westkust van India en groeit als een grote liaan die tot 10 meter hoog kan worden. Hij produceert kleine witte bloemen aan lange, slanke bloeiwijzen die elk ongeveer 50 bloemen dragen. Na bestuiving ontwikkelen zich kleine vruchten die van groen naar geelrood verkleuren naarmate ze rijpen. Elke vrucht bevat een zaaddie rijk is aan de stof piperine, die peper zijn karakteristieke pittigheid geeft.
In meer gematigde klimaten kan de plant het beste als kamerplant worden gekweekt. Zo blijft hij kleiner en kan hij koelere wintertemperaturen binnenshuis overleven. Het is echter een uitdaging om de plant binnenshuis te laten bloeien, waardoor het een moeilijke, maar leuke taak is om uw eigen peperkorrels te kweken. Voor een optimale groei houdt u de plant op een half zonnige plek en zorgt u ervoor dat de temperatuur boven de 12°C blijft.
Zaaibeschijving: Door de harde zaadwand is het nodig om de zaden voor het zaaien 24 uur te laten weken in lauw warm water. Na het weken kunnen de zaden gezaaid worden in zaai- en stekgrond en worden bedekt met ongeveer 1 cm aarde. Voor de beste kieming is het nodig om de zaden te plaatsen op een plekje met halfzon en op een temperatuur te houden van ongeveer 25 graden Celsius. De aarde moet constant vochtig blijven, maar niet te nat.