De silvervine kiwi dankt haar naam aan de vooral bij mannelijke planten verkleuring van de bladeren naar zilverwit. De in eerste instantie grijsgroene vruchten veranderen geleidelijk naar een geelachtige kleur en worden na de eerste nachtvorst zoet. Hiervoor hebben ze een pikante smaak dat vergelijkbaar is met die van de rode peper. Deze plant komt over het algemeen veel overeen met de Actinidia kolomikta, maar is groeikrachtiger en minder winterhard tot -15 graden Celsius. De bladeren kunnen gebruikt worden voor thee en hebben een kalmerende werking.
Zaaibeschrijving: De zaden eerst 4-8 weken in de koelkast bewaren en vervolgens zaaien in zaai- en stekgrond bij kamertemperatuur.
Als er na enkele weken geen kieming optreedt, kunt u de zaden opnieuw in de koelkast bewaren. Na 4-8 weken weer warm zetten.
Met de overgang van kou (winter) naar warmte (lente) moet de kiemingsrust doorbroken worden en mogelijk zijn daar meerdere koude periodes voor nodig.
Foto 1: Arnold Arboretum via Flickr
Foto 2: Karl Gercens