De Sacha Inchi komt van oorsprong uit de Amazone van Peru waar deze al eeuwenlang wordt geteeld om de olie die uit de zaden kan worden geperst: Sacha-Inchi-olie. De zaden bevatten veel omega-vetzuren en vitamine A en E, waardoor deze olie voor de gezondheid wordt genuttigd. Daarnaast is de smaak ervan heerlijk. De zaden kunnen ook worden gepeld en geroosterd, zodat ze als gezonde snack gegeten kunnen worden.
Het is een kleinblijvende klimplant die in de natuur maximaal 2 meter hoog wordt. Het blad is hartvormig en de plant kan al binnen 5 maanden tot bloei komen. De bloemen zijn wit en worden gevolgd door 5 cm grote vruchten met 4 tot 7 lobben. Ze kleuren van groen naar bruin en zijn niet eetbaar. Het blad van de plant kan wel worden gekookt en gegeten als groente. De plant kan gehouden worden als eenjarige in een kas of als meerjarige in huis.
Zaaibeschrijving: Zaden eerst 24 uur laten weken in lauwwarm water en vervolgens zaaien in zaai- en stekgrond. Grond constant vochtig houden en op een warme plaats in huis laten kiemen (>20grC).